Reklama
  • Poniedziałek, 12 maja 2014 (08:00)

    Składniki: • 430 g mąki pszennej • 100 g mąki pszennej razowej lub typu graham (2000 bądź 1850) • 3 łyżeczki maku • 10 g soli • 20 g cukru • 20 g świeżych drożdży • 90 ml mleka • 150 ml wody • 110 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu ze słoika) • 50 g masła • opcjonalnie: 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 maja 2014 (08:00)

    Składniki: Rozczyn: 20 g świeżych drożdży • łyżeczka cukru • 2 łyżki mleka Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania ciasta – do 100 g) • 1/2 łyżeczki soli • 20 g drobnego cukru • 2 duże żółtka • 220 ml lekko podgrzanego mleka • 40 g masła, roztopionego i ostudzonego • nasiona z laski wanilii (lub łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego, albo cukier wanilinowy) • skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny. Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżką wody i szczyptą soli. Do posypania: 2-3 łyżeczki maku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 kwietnia 2014 (12:05)

    1. Przygotuj szklankę mąki pszennej i 2 szklanki mąki żytniej, po 6 łyżek pestek słonecznika, dyni, sezamu lub czarnuszki oraz 2 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj sypkie składniki ze sobą. 2. Pokrusz drożdże i zalej je wodą (szklanka wrzątku z 2 szklankami letniej wody). Takim zaczynem zalej mąkę i nasiona. Dodaj 2 szklanki wody i wyrób ciasto. Zostaw na 30 minut, by wyrosło. 3. Ciasto włóż do wysmarowanej foremki. Piecz ok. godziny w temperaturze 180° C .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 4 kwietnia 2014 (15:00)

    Składniki: duża cebula, 2 łyżki oliwy, 60 dag mąki, łyżka proszku do pieczenia, pół łyżki soli, 25 dag startego parmezanu lub żółtego sera, pół litra śmietany kremówki, oregano.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (08:05)

    Składniki na 15 sztuk: 3 szkl. mąki pszennej, 2–3 gałązki rozmarynu, 1 op. suszonych drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka, 1/3 (ok. 5 dag) kostki masła, 1 żółtko, 1 jajko, 1 łyżka śmietany kremówki, szczypta drobnej soli, 4–5 łyżek grubej soli do posypania, mąka do oprószenia rąk.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (08:05)

    Składniki na 20 kromek: 2 szkl. mąki kukurydzianej, 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 1/2 szkl. ciepłego mleka, 10 dag masła, 1–2 łyżeczki miodu, po kilka gałązek oregano, tymianku i natki pietruszki, 1 gałązka rozmarynu, 3 jajka, 1/2 łyżeczki soli, mąka do oprószenia stolnicy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (08:05)

    Składniki na 30 kromek: 3 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 2 szkl. mąki pszennej razowej, 7 dag świeżych drożdży, 40 dag suszonych owoców pokrojonych na kawałeczki (fig, śliwek, rodzynek, moreli), po 10 dag orzechów laskowych i migdałów (grubo posiekanych), 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. ciepłej wody, tłuszcz do posmarowania foremek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (08:05)

    Składniki na 18 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. ciepłego mleka, 40 dag mrożonych malin, 10 dag orzeszków pistacjowych, 7 łyżek cukru, 5 dag świeżych drożdży, 10 dag miękkiego masła, 2 jajka, 2 łyżki konfitury morelowej, szczypta soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (08:05)

    Składniki na 20 kromek: 2 szkl. mąki żytniej razowej, 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 op. suszonych drożdży, 10 dag orzechów włoskich, po 5 dag pestek słonecznika i orzeszków pinii (lub 10 dag pestek), 4–5 kawałków suszonych pomidorów, 10 dag szynki (najlepiej dojrzewającej), 1 i 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 26 marca 2014 (14:05)

    Składniki: 60 dag gotowanej dyni, 1 kg mąki, szklanka płatków owsianych, pół szklanki siemienia lnianego, pół szklanki mleka, 10 dag drożdży, jajko, łyżka cukru, łyżka oleju, sól.

    Czytaj więcej Komentarzy:0