Reklama
  • Piątek, 21 marca 2014 (10:00)

    Składniki: 10 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mąki pszennnej, 20 dag mąki kukurydzianej, 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, jajko, sól, do posypania: słonecznik, sezam, siemię, jajko do smarowania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 11 lutego 2014 (08:05)

    Składniki: 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 1/2 kostki (10 dag) miękkiego masła, 1 szkl. konfitury morelowej, 1/4 szkl. mleka, 2 dag świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 żółtka, cukier puder do oprószenia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Składniki ●18 dag mąki żytniej ●25 dag mąki pszennej ●15 dag zakwasu ●1 dag świeżych drożdży ●niepełna szkl. wody + 2 łyżki do rozrobienia drożdży ●1/2 łyżeczki cukru ●łyżka soli; masło, otręby.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Zaczyn: ●7 dag zakwasu żytniego ●20 dag mąki orkiszowej typu 630 ●3/4 szkl. wody; ciasto: powyższy zaczyn ●60 dag mąki orkiszowej typu 630 ●25 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ●nieco ponad 2 szkl. wody ●6 dag płynnego miodu ●2 dag soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    ●70 dag mąki pszennej typu 650 ●8 łyżek mleka ●1 dag suszonych drożdży ●1,5 łyżeczki soli ●łyżka płynnego miodu ●0,5 l piwa ●łyżeczka kminku ●łyżeczka gorczycy ●5 dag masła ●jajko roztrzepane z odrobiną mleka

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Orzechy włoskie np. do ciemnego chleba Suszone śliwki pyszne m.in. do razowca Płatki owsiane np. do bułek, chleba pełnoziar. Otręby np. do grahamek, większości chlebów Czarnuszka np. do bułeczek pszennych Soczewica do chleba pytlowego, razowego Słonecznik m.in. do bułek, chleba razowego Pestki dyni np. do bułek, chleba pełnoziarnistego

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Zaczyn: ●1/2 szkl. zakwasu ●ok. szkl. letniej wody ●2 szkl. mąki żytniej razowej lub pszennej razowej (lub pół na pół); ciasto: ●zaczyn ●1,5 szkl. wody ●łyżka soli ●łyżka brązowego cukru ●łyżka oliwy (opcjonalnie) ●ok. 4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Zaczyn: ●1/2 szkl. wody ●łyżka zsiadłego mleka lub kefiru ●łyżeczka rozkruszonych świeżych drożdży ●1,2 szkl. mąki żytniej; ciasto: ●łyżeczka prażonych ziaren kminku ●5 dag mąki żytniej ●15 dag mąki pszennej chlebowej ●łyżeczka soli morskiej ●1/2 szkl. wody ●1/4 łyżeczki świeżych drożdży ●łyżeczka słodu ●powyższy zaczyn; dodatkowo: ●łyżka stopionego masła do posmarowania chleba podczas pieczenia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Składniki ●15 dag mąki pszennej razowej ●10 dag mąki pszennej chlebowej ●5 dag otrąb ●2 łyżeczki suszonych drożdży ●2 łyżeczki cukru ●1,5 łyżeczki soli ●8 dag jogurtu naturalnego ●łyżka oleju ●100 ml ciepłej wody ●jajko do posmarowania wierzchu bułek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    ●3 czubate szkl. mąki ●3/4 szkl. ciepłej wody ●3 dag świeżych drożdży ●3 łyżki oleju ●płaska łyżeczka soli ●1/2 łyżeczki cukru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0