Reklama
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Zaczyn: ●2 dag zakwasu żyt. ●20 dag mąki pszen. pełnoziar. ●szkl. wody; ciasto: ●zaczyn ●1 kg mąki pszen. pełnoziar. ●3,5 łyżeczki soli ●25 dag jogurtu nat. ●2,5 szkl. wody ●20 dag orzechów włoskich.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    ●1 kg mąki pszennej ●szklanka mąki żytniej ●szklanka otrąb pszennych ●szklanka płatków owsianych (część odłóż do posypania) ●łyżka soli ●2 łyżki ziaren sezamu ●10 dag drożdży ●tłuszcz i otręby do formy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Składniki●35 dag mąki pszennej, chlebowej ●1,5 łyżeczki soli ●2 łyżki susz. drożdży instant ●ok. szkl. ciepłej wody ●4 dag sody oczyszczonej ●jajko ●gruboziarnista sól.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    To łatwe – wystarczy mąka, najlepiej żytnia (o wyższym typie np. razowa) i woda. Garść mąki (ok 10 dag), mieszamy z letnią wodą (ok. 38°C) np. w słoju, aby powstała gęsta masa jak na racuchy. Stawiamy w cieple (w temp. 25°C, np. w pobliżu grzejnika). Codziennie przez 5 dni dodajemy do masy garść mąki i trochę wody, do uzyskania wyjściowej „racuchowej” konsystencji. Co 12 godz. masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Piątego dnia zakwasu używamy do upieczenia pierwszego chleba, zostawiają

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    ●Zaczyn: 16 dag mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000) ●2/3 szkl. wody ●8 dag zakwasu żytniego; ciasto: ●zaczyn ●24 dag mąki pszennej typu 550 ●2/3 szkl. wody ●ew. miel. kminek ●łyżeczka soli (z dużą górką).

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 28 stycznia 2014 (14:00)

    Nie ma sobie równych: jest pachnący, chrupiący, pyszny! Jego upieczenie okaże się bardzo łatwe, gdy skorzystasz z naszych porad. Gdy raz spróbujesz, z pewnością będziesz już robiła to regularnie! Zatem... do dzieła!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 stycznia 2014 (08:00)

    Składniki na 2 sztuki (20 porcji): 75 dag mąki, 3 dag suszonych drożdży, 8 dag cukru, 1 łyżeczka soli, 4 jajka, 3 żółtka, 310 ml mleka, 15 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag + 2 łyżki miękkiego masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 24 października 2013 (11:00)

    Piekę go, gdy w lodówce robię „porządki”. Najlepiej smakuje posmarowany masłem, na drugi dzień po upieczeniu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 24 października 2013 (11:00)

    Kocham zapach pieczonego w domu chleba.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 24 października 2013 (11:00)

    Przepis w rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Zjadam go zawsze z domowymi konfiturami.

    Czytaj więcej Komentarzy:0