Reklama
  • Czwartek, 1 sierpnia 2013 (08:00)

    Jestem zwolenniczką potraw, które można przyrządzić w domowym zaciszu, niewymagających dużego doświadczenia kulinarnego oraz takich, które nie przewidują drogich składników.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 29 lipca 2013 (10:05)

    Masz ochotę na chrupiące bułeczki pełne zdrowych ziaren? Upiecz je sama, to nie jest trudne! Rozpocznij od przesiania przez gęste sitko mąki pszennej. To bardzo ważny zabieg, który napowietrzy mąkę i sprawi, że ciasto będzie pulchne. Dopiero później przygotuj zaczyn z drożdży, ciepłej wody oraz mąki i odstaw go do wyrośnięcia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:10)

    Zrób rozczyn z ciepłej wody (2 szklanki), łyżki mąki pszennej, łyżki cukru i drożdży (10 dag). Odstaw, przykryj. Gdy zacznie rosnąć, wsyp resztę mąki (potrzeba 1 kg) i sól. Wyrób ciasto. Wsyp otręby, 2 łyżki oleju i wyrabiaj jeszcze chwilę. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmaruj jajkiem rozbitym z wodą i posyp makiem. Chleb piecz przez 30 minut w temperaturze 180° C. Ma być rumiany i chrupiący. Z podanych składników otrzymasz dwa bochenki c

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 czerwca 2013 (09:41)

    Składniki: • 2 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • po pół łyżeczki sody i soli • łyżeczka cukru • pół szklanki startego sera żółtego • po łyżeczce siekanych ziół (oregano, tymianek, rozmaryn) • 8 pokrojonych suszonych pomidorów • 1 szklanka maślanki • 1 jajko • oliwa.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Chętnie piekę je narzeczonemu – on je uwielbia!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Składniki: 45 dag mąki, półtorej łyżeczki suszonych drożdży, pół łyżeczki soli, łyżka świeżego posiekanego rozmarynu (można zastąpić suszonym), 5 łyżek oliwy, czerwona cebula, łyżka gruboziarnistej soli morskiej do posypania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Składniki: pół kg mąki, 2 dag drożdży, pół łyżeczki cukru, łyżka masła, łyżeczka soli, 2 jajka, pół opakowania sera feta, mały słoiczek oliwek, garść ziaren słonecznika.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:30)

    Składniki: 3 szklanki mąki, 30 dag szpinaku, opakowanie suchych drożdży, po łyżeczce soli i cukru, żółtko, masło.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 25 kwietnia 2013 (11:51)

    Składniki: 80 dag mąki, 4 dag drożdży, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, szklanka mleka, 2 duże łyżki masła, 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, 3 żółtka, jajko, sól, słoik dżemu z dyni. Mąkę wsyp do miski, dodaj rozkruszone drożdże, cukry, wlej połowę ciepłego mleka, oprósz szczyptą soli. Lekko wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodaj masło, połącz. Dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj. Wlej do ciasta, zagniataj, aż będzie odstawało od ręki. Odstaw do wyrośnię

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 28 marca 2013 (12:35)

    Piekę je dla trójki dzieci.

    Czytaj więcej Komentarzy:0