Reklama
  • Czwartek, 26 stycznia (13:05)

    Aromatyczna ciabatta

Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej wody, 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego, 33 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 1 i ½ łyżeczki soli, 10 suszonych pomidorów z oleju, 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:

1. Przygotuj zaczyn. Drożdże wkrusz do miski, dodaj 3 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz pozostałą wodę, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz.

Reklama

2. Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Do miski wkrusz drożdże, wlej mleko, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wodę oraz olej, dokładnie zmiksuj. Wciąż miksując stopniowo wsypuj suche składniki. Na koniec dodaj suszone pomidory oraz tymianek, zmiksuj (ciasto będzie miało luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. 

3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj płaski bochenek o grubości ok. 3 cm. Wierzch oprósz mąką, przy- kryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto podwoiło swą objętość.

Piekarnik nagrzej do temp. 220°C, wstaw blachę, piecz 25-30 min.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 110 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 10 dag cukru trzcinowego, 1 duży batat, 100 ml kefiru, 18 dag mąki, 4 łyżeczki sody, po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu, olej, cukier wanil., lukier, kandyzowany imbir więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.