Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (11:41)

    Bagietki z żurawiną

Przygotowanie ok. 45 min. Koszt sztuki ok. 1,50 zł.

Składniki:

40 dag mąki pszennej typ 480, 200 ml gorącej wody, 5 g drożdży instant lub 10 g świeżych, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki suszonej żurawiny, 2 gałązki rozmarynu, olej lub oliwa do posmarowania ciasta i blachy.

Reklama

Do miski przesiej mąkę, wlej gorącą wodę (ale nie wrzątek) i wymieszaj. Następnie wsyp drożdże instant (lub pokruszone świeże), cukier i sól. Przełóż wszystko na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto delikatnie posmaruj olejem, przełóż do miski i odstaw do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj namoczoną wcześniej i dokładnie osączoną żurawinę i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Podziel ciasto na dwie części i rozciągnij na dwa jednakowe wałki. Przez środek każdego zrób wzdłuż nacięcia (np. trzonkiem drewnianej łyżki). W nacięciach umieść po gałązce rozmarynu. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz w 220°C na blasze wysmarowanej olejem około 30 minut.

Nasza rada

Bardzo smaczna będzie też bagietka z pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi śliwkami.

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.