Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (11:46)

    Bułeczki w 5 smakach

Przygotowanie ok. 45 minut. Koszt sztuki ok. 25 gr.

Składniki: Ciasto:

50 dag mąki pszennej, 1 i 1/2 dag drożdży, 2 i 1/2 łyżki masła, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, 300 ml mleka, 2 jajka do posmarowania, do posypania: ziarno sezamowe, ziarna słonecznika, mak, pestki dyni, kminek ewentualnie czarnuszka, gruboziarnista sól morska.

Reklama

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, płaską łyżeczką mąki, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.

Dodaj roztopione, lekko przestudzone masło, zaczyn oraz pozostałe, ciepłe mleko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 20 części i uformuj okrągłe bułeczki.

Porozkładaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem i posyp wg uznania sezamem, ziarnami słonecznika, pestkami dyni itp.

Piecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do 190°C na złocisty kolor (około 20 minut).

Nasza rada

Bułeczki można posypywać nie tylko różnego rodzaju ziarnami czy orzechami, ale także suszonymi ziołami, np. rozmarynem.

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.