Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Bułeczki z ciasta francuskiego

Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła, sól, pieprz.

1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.

Reklama

2. Jajko rozkłóć. Połowę krążków posmaruj jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz na złoty kolor.

3. Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz, osusz. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.

4. Pomidory pokrój w plastry, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listów sałaty i ziół (np. bazylii). Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż sałatę, zioła, wędlinę, ser i pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.

Aby ciasto francuskie nie urosło zbyt szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub silikonową foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 10 dag cukru trzcinowego, 1 duży batat, 100 ml kefiru, 18 dag mąki, 4 łyżeczki sody, po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu, olej, cukier wanil., lukier, kandyzowany imbir więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.