Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Bułki pszenne z ziarnami

Składniki: 1,5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 dag mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 300 ml mleka, 2,5 dag masła, 1-2 jajka do posmarowania bułeczek, po kilka łyżek dowolnych ziaren (słonecznik, sezam, mak itp.)

1. Drożdże pokrusz do kubeczka. Utrzyj razem z cukrem, łyżką mąki oraz 1-2 łyżkami letniego mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (5-10 min).

Reklama

2.Pozostałą mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Dodaj roztopione i przestudzone masło, resztę letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie ciasto.

3. Podziel je na 20 kawałków. W dłoniach uformuj małe bułeczki. Rozłóż je (w odstępach) na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.

4. Gdy bułeczki wyrosną, posmaruj je roztrzepanymi jajkami i posyp wybranymi ziarnami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. około 20 minut.

20 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 140 kcal, cena 50 gr.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.