Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (13:00)

    Chleb dyniowy na zakwasie

Zakwas: • 1 łyżka zakwasu • 100 g mąki pszennej typ 650 • 150 g wody • Ciasto: • 300 g puree z dyni • 150 g wody • 500 g mąki pszennej typ 650 • łyżeczka soli • 50 g pestek z dyni.

Reklama

1 Zakwas nastaw na 12 godzin. Mąkę wymieszaj z letnią wodą i zakwasem. Miskę przykryj ściereczką, odstaw na noc. Dodaj puree z dyni, wodę, mąkę, sól, pestki z dyni. Wyrób ciasto i odstaw na 4 godziny.

2 Ciasto przełóż do formy 15x28 cm wyłożonej papierem. Obsyp wierzch mąką, wyrównaj, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto piecz w temp. 220˚ C przez 45 minut.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ciasto | chleb | ciast | ciasta

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 10 dag cukru trzcinowego, 1 duży batat, 100 ml kefiru, 18 dag mąki, 4 łyżeczki sody, po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu, olej, cukier wanil., lukier, kandyzowany imbir więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.