Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (14:00)

    Chleb gryczany według przepisu siostry Anastazji

Składniki dla 4 osób: 50 dag ziemniaków • 4 szklanki mąki gryczanej 1 1/2 szklanki mleka • 2 łyżeczki cukru • 4 jaja • 10 dag drożdży • łyżeczka soli • 20 dag ziaren: siemię lniane, pestki z dyni i słonecznika • sól.

Reklama

1. Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć. Zrobić rozczyn: w 1/2 szklanki letniego mleka rozpuścić drożdże, cukier i dodać do 1/2 szklanki mąki. Zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.

2. Zmielone ziemniaki połączyć z pozostałą mąką, pozostałym mlekiem, dodać jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, dodać ziarna i pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanych olejem wąskich foremek do połowy ich wysokości.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przełożyć formy do gorącego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C przez 50 minut.

CZAS: około 30 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.