Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (13:00)

    Chleb orkiszowy z orzechami

25 g świeżych drożdży • 500 ml ciepłej wody • 500 g mąki orkiszowej typ 2000 • 10 łyżek siemienia i pestek słonecznika • 10 łyżek orzeszków ziemnych • łyżeczka cukru i soli

Reklama

1 Drożdże, cukier i wodę wymieszaj. Dodaj mąkę, siemię lniane, słonecznik i orzechy. Wymieszaj, odstaw. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto. Piecz w temp. 200° C przy uchylonych drzwiczkach 10 minut, a potem jeszcze 50 minut.

CZAS: około 1,5 godziny

Przepis naszej czytelniczki, pani Sandry Siebert.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:chleb | d] | d | z | orzechy

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.