Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (11:47)

    Chleb pszenny z pestkami

Przygotowanie ok. 60 minut. Koszt bochenka ok. 2,90 zł.

Składniki:

30 dag mąki pszennej, 200 ml mleka, łyżka cukru, 2 dag drożdży, łyżeczka soli, 5 dag pestek słonecznika, 5 dag pestek dyni, łyżeczka siemienia lnianego.

Reklama

Przygotuj zaczyn. Rozetrzyj drożdże z łyżką mąki i łyżką cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Dołóż pestki dyni i słonecznika, starannie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Podłużną formę – keksówkę – natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, chwilę je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy. Przełóż go do keksówki i przez środek zrób na powierzchni podłużne nacięcie. Posyp wierzch siemieniem lnianym, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w 180°C około 45 minut.

Nasza rada

Zamiast pestek warto dodać do ciasta starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę i seler (po 2 łyżki). Wówczas chleb posypujemy kminkiem.

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.