Reklama
  • Wtorek, 28 czerwca 2016 (11:00)

    Chleb razowy na zakwasie

Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 200 g mąki żytniej razowej, 200 ml letniej wody. Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej, 120 g pestek słonecznika, 100 g otrębów żytnich, 30 g sezamu, 350 ml letniej wody, masło bez soli do wysmarowania blaszki.

Reklama

Przygotowanie: 1. Dzień przed pieczeniem: zakwas zmieszaj z mąką i letnią (ale nie gorącą) wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstaw go na noc w ciepłe miejsce, aby przefermentował.

2. Dzień pieczenia: otręby wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, tak, aby je zakryła. Odstaw na 15 minut. Mąkę zmieszaj z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika i sezamem. Dodaj także otręby razem z wodą, w której się moczyły.

3. Ciasto wyrabiaj za pomocą miksera – w trakcie dodawaj powoli letnią wodę. Składniki mieszaj kilka minut. Ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.

4. Długą keksówkę posmaruj dokładnie masłem. Przełóż do niej przygotowane ciasto, by sięgało do trzech czwartych wysokości. Wierzch ciasta wyrównaj łyżką lub zwilżoną dłonią. Przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 3 godziny.

5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni C. Najpierw piecz ciasto przez 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz przez 30 minut. Na koniec zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i dopiecz jeszcze 15 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i z formy, ostudź na kuchennej kratce.

6. Czy wiesz, że… żyto zapobiega rozwojowi miażdżycy.

Tele Tydzień
Więcej na temat:chleb | na

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 10 dag cukru trzcinowego, 1 duży batat, 100 ml kefiru, 18 dag mąki, 4 łyżeczki sody, po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu, olej, cukier wanil., lukier, kandyzowany imbir więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.