Reklama
  • Wtorek, 29 listopada 2016 (13:05)

    Chleb razowy na zakwasie z ziarnami

Składniki:  ok. 120 g zakwasu żytniego  1,5 kg mąki (przesiej przez sito i wymieszaj po pół kilograma mąki chlebowej orkiszowej, pszennej zwykłej oraz żytniej razowej)  3 łyżeczki soli  1 szklanka ziaren słonecznika (możesz dodać też inne ziarna, np. szklankę pestek dyni, siemienia lnianego lub sezamu)  4 łyżki oliwy lub oleju  6 szklanek letniej wody  tłuszcz do wysmarowania foremek .

Przygotowanie:

Reklama

1. Wymieszaj zakwas z mąką i wodą w dużej misce.

2. Dodaj do tego sól i ziarna, dokładnie wymieszaj.

3. Wlej oliwę lub olej, po czym starannie wyrób ciasto.

4. Posmaruj masłem lub olejem trzy foremki do chleba.

5. Włóż do foremek ciasto. Powinno sięgać do 3/4 wysokości.

6. Przykryj ściereczką i i odstaw na 10-12 godzin do wyrośnięcia.

7. Każdy chlebek przykryj kawałkiem folii aluminiowej.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw foremki.

9. Piecz około 60 minut, a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze kwadrans, aby chlebki się przyrumieniły.

10. Gdy chlebki się upieką, wyjmij je ostrożnie z foremek i połóż spodami do góry na ściereczce, aby dobrze ostygły.

11. Do takiego świeżego i chrupiącego chlebka pasują różne dodatki, ale najlepiej smakuje z odrobiną masła, szczypiorku lub natki. Smacznego!

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.