Reklama
  • Środa, 8 lipca 2015 (13:05)

    Chleb z dynią i słonecznikiem

Składniki na 12 porcji: 20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50 g pszenicznej mąki tortowej, 350 g pełnoziarnistej mąki pszennej, 100 g mąki żytniej,  2 łyżeczki soli,  15 g ziarenek kminku, 50 g siemienia lnianego, 100 g nasion słonecznika, 50 g nasion z dyni

Przygotowanie:

Wymieszaj 100 ml letniej wody z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki tortowej. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Przesiej pozostałe rodzaje mąki, dodaj sól, kminek, siemię lniane i połowę nasion słonecznika. Wymieszaj, dodaj zakwas, 200 ml wody i zagnieć ciasto.

Reklama

Przykryj ściereczką i odstaw aż dwukrotnie zwiększy objętość. Zagnieć jeszcze raz, uformuj bochenek i przenieś na wysmarowaną blachę. Posmaruj ciasto wodą, posyp dynią i resztą słonecznika. Natnij górną część chleba wzdłuż. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. Piecz w 220°C przez 45 min.

Czas przygotowania: 75 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 254 kcal.

Więcej na temat:chleb | z

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.