Reklama
  • Poniedziałek, 9 lutego 2015 (15:05)

    Chleb z jajecznym farszem

Składniki ciasta: 50 dag mąki, 7 dag drożdży, łyżeczka cukru, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu, 250 ml ciepłej wody. Farsz: 3 cebule, 6 jajek, pęczek natki świeżej i trochę suszonej, łyżka masła, żółtko.

1. Wyrób składniki ciasta. Odstaw je do wyrośnięcia.

2. Pokrojoną cebulę podsmaż na maśle. Ugotowane na twardo jajka zmiel, dodaj obie natki oraz cebulę. Przypraw farsz do smaku.

Reklama

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką. Rozłóż farsz. Zwiń ciasto w rulon. Włóż do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ciasto posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mąką.

4. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 45 min w temp. 180˚-200˚C.

Przepis przysłała Magdalena Skrzypek z Głogowa

Bella Relaks
Więcej na temat:chleb | skrzypek | przepis | farsz

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.