Reklama
  • Poniedziałek, 9 lutego 2015 (15:05)

    Chleb z oliwkami i orzechami

Składniki: 25 dag mąki, 1 dag drożdży, łyżeczka miodu, 130 ml ciepłej wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżki oleju, 6 dag obranych orzechów włoskich, 5 dag czarnych oliwek bez pestek.

1. Drożdże rozetrzyj z miodem i łyżką mąki oraz odrobiną wody. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia.

2. Mąkę wymieszaj z solą, wlej oliwę, wodę oraz drożdże. Wyrób miękkie elastyczne ciasto. Nakryj, odstaw ponownie do wyrośnięcia.

Reklama

3. Grubo posiekaj orzechy (kilka odłóż do dekoracji). Pokrój oliwki. Oba składniki dokładnie wymieszaj z wyrośniętym ciastem.

4. Uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmaruj oliwą, udekoruj orzechami. Piecz 25 min w temp. 180˚C, aż wierzch się zrumieni.

Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia

Bella Relaks
Więcej na temat:chleb | przepis | Sandra Cretu

Zobacz również

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.