Reklama
  • Czwartek, 26 stycznia (13:05)

    Chleb z orzechami na zakwasie

Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na ciasto: 32 dag mąki żytniej, 45 dag mąki pszennej (typ 750), 45 dag wody, 20 dag orzechów włoskich, 2 dag soli.

Przygotowanie:

Reklama

1. Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp ½ szklanki mąki żytniej, wlej ½ szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli ponownie dodaj pół szklanki mąki oraz pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3 i 4 dnia. Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest już gotowy do użycia.

Potem zakwas należy dokarmiać codziennie – wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Jeśli chleb nie będzie pieczony zbyt często, zakwas przechowuj w lodówce (max. 10 dni). Po tym czasie wyjmij, zostaw na 2-3 godz. w temp. pokojowej i dokarm (2 łyżki mąki i 2 łyżki przegotowanej wody). Po 3 godz. będzie gotowy do wypieku chleba.

2. Przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 12-16 godzin (w temperaturze pokojowej). 

3. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodaj przesiane mąki, sól oraz wodę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto, na koniec wsypując orzechy. Ciasto przykryj i odstaw na 60 min. Następnie ponownie zagnieć, przykryj i odstaw na kolejne 60 min, by wyrosło. Ciasto podziel na dwie części.

Z każdej uformuj podłużny bochenek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Piecz 15 min w temperaturze 240°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 220°C, piecz 20 min.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15 min.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 200 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.