Reklama
  • Środa, 8 lipca 2015 (13:05)

    Chleb z sezamem i słonecznikiem

Składniki na 8 porcji: 3 łyżki mleka  szczypta cukru pudru  15 g drożdży  250 g mąki tortowej  sól  2 łyżki ziaren słonecznika   2 łyżki nasion sezamu  1 łyżka octu

Przygotowanie:

Wymieszaj w kubeczku letnie mleko z cukrem i drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Przesiej mąkę i wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką ziaren słonecznika i nasionami sezamu. Dodaj zaczyn i 160 ml letniej wody. Wymieszaj, przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę, aby wyrosło.

Reklama

Z ciasta uformuj wilgotnymi dłońmi owalny bochenek, połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj kolejnych 20 minut, aby wyrósł. Ocet rozcieńcz wodą w proporcjach 1:2 i posmaruj nim chleb. Bochenek posyp resztą nasion słonecznika i piecz przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym na 170°C.

Czas przygotowania: 60 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 212 kcal.

Więcej na temat:chleb | z

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.