Reklama
  • Środa, 3 sierpnia 2016 (13:06)

    Chleb ziołowy

Składniki: na 6 porcji: 40 dag mąki, 3 łyżeczki suszonych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka cukru, 10 dag masła + do wysmarowania formy, jajko, 1 i 1/2 szklanki letniego mleka, 25 dag żółtego sera, garść ziół (pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia). Pesto:50 dag pomidorów, pół szklanki octu,5 ząbków czosnku, sól, garść listków świeżej bazylii, garść łuskanych migdałów, 10 dag parmezanu

Reklama

Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj i razem z pomidorami włóż do garnka. Całość zalej octem, posól i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Rozgotowane pomidory przełóż do miski. Wymieszaj z posiekaną bazylią i migdałami. Dodaj starty parmezan i połącz składniki.

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj połowę masła pokrojonego w kawałki, jajko oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i posmaruj resztą rozpuszczonego masła. Następnie posyp go ziołami i startym serem.

Ciasto pokrój na sześć pasów jednakowej szerokości i nałóż je na siebie. Następnie przekrój je na mniejsze prostokąty. Formę wysmaruj masłem i ułóż ciasto, przykładając je do siebie pionowo. Odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut do przyrumienienia. Podawaj z pesto pomidorowym.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki • 3 jajka • 3/4 szklanki brązowego cukru • 30 dag dyni • 2/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki posiekanych orzechów • 1,5 łyżeczki sody • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.