Reklama
  • Piątek, 10 kwietnia 2015 (10:05)

    Chlebek bananowy

Składniki na 24 porcje: 35 dag mąki, 7,5 dag suchego mielonego maku, 12,5 dag mielonych orzechów laskowych, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 3 banany 17,5 dag masła, 25 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 3 jajka, 2,5 dag kwaśnej, gęstej śmietany, 20 dag masy marcepanowej, 5 dag + 1 łyżka cukru pudru, żółty barwnik spożywczy, pół łyżeczki kakao, tłuszcz i mąka do foremki

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i mielonymi orzechami. Banany obrać, zmiksować na gładką masę.

Reklama

2. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Porcjami dodawać sypkie składniki oraz mus bananowy i śmietanę. Zmiksować.

3. Podłużną foremkę-keksówkę o długości 30 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Potem studzić około godziny w foremce. Ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Marcepan zagnieść z 5 dag cukru pudru. Ufarbować barwnikiem spożywczym na żółto. Z masy uformować banana. Ułożyć go na chlebku posypanym resztą cukru pudru i kakao.

Życie na gorąco
Więcej na temat:marcepan

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 10 dag cukru trzcinowego, 1 duży batat, 100 ml kefiru, 18 dag mąki, 4 łyżeczki sody, po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu, olej, cukier wanil., lukier, kandyzowany imbir więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.