Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Chlebek bananowy

Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, po ½ łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika, 2 jajka, 6 dag orzechów, np. włoskich, 6 dag migdałów bez skórki. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Orzechy oraz migdały drobno posiekaj. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do przesianej mąki wsyp sodę oczyszczoną, cynamon oraz przyprawę do piernika, wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem.

Reklama

Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp oba cukry i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku a następnie rozgniecione banany oraz starte jabłko. Na koniec wsyp suche składniki oraz posiekane orzechy z migdałami, delikatnie zmiksuj.

2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

Wstaw foremkę z ciastem, piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 330 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 6 dag masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 1 jajko, sól, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 24 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cytryna, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.