Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Chlebek bananowy

Składniki: 6 dag masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 1 jajko, sól, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 24 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cytryna, 1 opakowanie polewy z białej czekolady

1. Masło rozpuść w małym rondelku na wolnym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, odstaw do przestudzenia. W tym czasie banany umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i rozgnieć starannie widelcem. Przełóż je do miseczki, dodaj rozpuszczone masło, roztrzepane jajko, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki wymieszaj.

2. Do osobnego naczynia przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli, wymieszaj sypkie składniki i wsyp je do przygotowanej masy bananowej. Na koniec dodaj kilka kropli soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Składników nie miksuj, a jedynie wymieszaj widelcem.

Reklama

3. Przygotuj podłużną formę, tzw. keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub, ewentualnie, wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nałóż przygotowane ciasto bananowe. Wierzch wyrównaj. Foremkę wstaw do piekarnika.

4. Piecz chlebek w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Przed wyjęciem zrób tzw. próbę suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie wilgotne w środku, dopiekaj je jeszcze 10 minut.

5. Polewę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ciasto wyjmij z formy, ostudź. Polej tężejącą polewą i dowolnie udekoruj.

12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 220 kcal, cena 90 gr.

Nie wyrzucaj bananów, których skórka pokryta jest brunatnymi lub czarnymi plamkami. Wygląd taki nie świadczy wcale o tym, że owoc jest zepsuty. Wręcz przeciwnie! Właśnie taki banan jest w pełni dojrzały, słodki i idealny do jedzenia, pieczenia lub miksowania w zdrowych koktajlach.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki • 3 jajka • 3/4 szklanki brązowego cukru • 30 dag dyni • 2/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki posiekanych orzechów • 1,5 łyżeczki sody • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.