Reklama
  • Środa, 7 października 2015 (11:05)

    Chlebek drożdżowy z pomidorami i oliwkami

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 35 dag mąki pszennej • 200 ml przegotowanej wody • 5 dag drożdży • 3 łyżki oliwy • pół łyżeczki soli. Nadzienie: mały słoik czarnych oliwek • 20 dag szynki • pomidor czerwony • pomidor żółty • oliwa z oliwek • zioła prowansalskie • sól • pieprz.

1 Mąkę wymieszaj z wodą, drożdżami, oliwą, solą. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Oliwki pokrój w plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę.

2 Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób, ułóż je w formie, wyklej brzegi, odstaw do wyrośnięcia. Gdy urośnie, delikatnie powkładaj w nie oliwki, pomidory, szynkę, posyp ziołami.

Reklama

3 Ciasto odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch oliwą, posyp lekko solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz 15 minut. Temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz 35 minut. Odstaw do ostygnięcia. Chlebek przechowuj w ściereczce.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ciasto | pomidor | pomidory | ciast | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.