Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Chlebek na zakwasie

Składniki: 40 dag mąki pszennej (typ 650), 15 dag mąki pszennej razowej (typ 2000), 15 dag zakwasu żytniego 32 łyżki suszonych ziół, 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, mąka na stolnicę

12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 85 kcal, cena 40 gr.

Reklama

1. Do miski wsyp obydwie mąki. Dodaj aktywny zakwas żytni (przepis znajdziesz niżej), zioła, sól oraz cukier. Wlej 330 ml letniej wody. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka około 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny.

2. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Przygotuj wiklinowy koszyk. Wysyp go mąką. Ciasto uformuj na kształt koszyka, przełóż do środka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Koszyk odwróć do góry dnem, przełóż ciasto chlebowe na blachę. Natnij je z wierzchu na krzyż. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

4. Piecz bochenek około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chlebek jeszcze 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Lekko przestudź.

Na domowy zakwas wymieszaj w słoju 3 łyżki mąki żytniej z 4 łyżkami ciepłej wody. Słoik przykryj gazą lub ściereczką, zabezpiecz gumką. Następnego dnia dodaj 3 łyżki mąki i 4-5 łyżek ciepłej wody. Postępuj tak przez kolejne 4 dni. Po tym czasie zakwas na chleb będzie gotowy.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.