Reklama
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (14:00)

    Chlebek pszenno-żytni

Składniki: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 30 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, łyżeczka soli, 3 łyżki ziaren łuskanego słonecznika.

1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Wsypujemy obie mąki, sól i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy ziarna słonecznika (podprażone na patelni). 

2. Zagniatamy ciasto i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Zostawiamy w cieple na godzinę.  Pieczemy w temp. 180ºC ok. godziny.

Reklama

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.