Reklama
  • Poniedziałek, 17 października 2016 (14:00)

    Chlebek pszenno-żytni

Składniki: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 30 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej, łyżeczka soli, 3 łyżki ziaren łuskanego słonecznika.

1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Wsypujemy obie mąki, sól i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy ziarna słonecznika (podprażone na patelni). 

2. Zagniatamy ciasto i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Zostawiamy w cieple na godzinę.  Pieczemy w temp. 180ºC ok. godziny.

Reklama

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.