Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (11:05)

    Chlebek z dynią

Skład na 14 kromek: ● 30 g drożdży, łyżeczka cukru, 100 ml mleka, 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej, szklanka purée z dyni, łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy

Reklama

Czas przygotowania 65 minut.. Cena kromki ok. 0,30 zł

Drożdże rozcieram z cukrem i dodaję trochę ciepłego mleka, mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Miąższ z dyni kroję w kostkę i przekładam do garnka. Podlewam niewielką ilością wody i podgotowuję, następnie miksuję i studzę.

Do miski wsypuję mąkę, dodaję dynię, sól, zaczyn z drożdży i resztę mleka. Wyrabiam ok. 5 minut. Wlewam oliwę i dalej wyrabiam, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Blachę keksówkę smaruję tłuszczem i posypuję otrębami. Przekładam do niej ciasto. Kiedy podwoi objętość, wstawiam do piekarnika. Piekę ok. 40 minut w 180ºC.

Urszula Świeca, Hrubieszów

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.