Reklama
  • Wtorek, 23 sierpnia 2016 (08:06)

    Chlebek z pomidorami

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta soli, 60 g masła, posiekanego, 1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich, łyżka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 i 3/4 szklanki maślanki, 250 g pomidorków koktajlowych, kilka gałązek rozmarynu.

✓ 8 porcji • przygotowanie: 15 min • pieczenie: 20 min • 484 kcal/porcja • 3,50 zł/porcja

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść blachę.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło i wymieszaj je palcami z mąką, tak aby powstały kluseczki. Dodaj jeszcze orzechy, posiekany rozmaryn i imbir. Wymieszaj.

3. Zrób w cieście dziurkę i wlej maślankę. Wymieszaj ją z ciastem, zagniatając czubkiem noża.

4. Przełóż ciasto na posypany mąką blat. Zagnieć i rozwałkuj do wym. ok. 20 x 30 cm. Ułóż ciasto na blasze. Poprzekłuwaj pomidorki i powciskaj je w ciasto. Posyp ciasto pokrojonymi gałązkami rozmarynu.

5. Piecz 15-20 minut, aż chlebek się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj np. z suszonymi owocami, serem lub marynowanymi warzywami.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.