Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2016 (13:01)

    Chlebek ziołowy

Składniki: 1 kg mąki, 2 łyżki cukru, 2 jajka, sól, 15 dag masła, mleko, 4 dag drożdży, suszone pomidory, czarne oliwki, czosnek, zioła, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Reklama

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Wbij całe jajka. Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia. Podgrzej lekko pół litra mleka. Razem z masłem wlej do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj.

2. W kubeczku utrzyj rozdrobnione świeże drożdże z 4 łyżkami mleka. Dodaj do składników ciasta. Całość miksuj mikserem ustawionym na najwyższe obroty 4-5 minut. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, odstaw je w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 50 minut.

3. W tym czasie przygotuj dodatki. Osącz i poszatkuj 5-7 dag suszonych pomidorów z oleju oraz 15 dag czarnych oliwek bez pestek. Przeciśnij przez praskę (lub obierz i posiekaj) 3-4 ząbki czosnku. Opłucz i osusz pęczek ulubionych ziół (np. bazylii, natki, oregano). Oderwij listki z gałązek (lub otrzyj), drobno posiekaj.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej dodaj suszone pomidory i koncentrat, do drugiej oliwki, do trzeciej czosnek oraz zioła. Każdą część raz jeszcze starannie wyrób. Uformuj wałki.

5. Złap końce 3 wałków, zapleć warkocz. Odłóż na 30 min na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz w 180 st. ok. 25 min.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.