Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Chlebowa pizza

Składniki: 2 dag drożdży, 50 dag mąki, oliwa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka pomidorów, 1 szkl. zielonych oliwek, 1 słoik pieczonej marynowanej papryki, 25 dag mozzarelli, 10 dag żółtego sera typu gouda, cukier, sól, pieprz

1. Drożdże pokrusz, rozetrzyj w kubeczku z łyżką cukru i łyżką ciepłej wody. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę z łyżeczką soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, 250 ml ciepłej wody oraz 100 ml oliwy.

2. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Owiń je folią spożywczą. Odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na min. 12 godzin.

Reklama

3. Ciasto wyjmij na godzinę przed pieczeniem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj przecier i pomidory z puszki. Duś 15 minut. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.

4. Oliwki osącz, posiekaj. Paprykę pokrój w paseczki, osączoną mozzarellę na małe kawałki. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozłóż farsz, zroluj, formując podłużny bochenek. Wierzch ponacinaj w kilku miejscach. Piecz ok. 25 min w 200 st.

12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 330 kcal, cena 2 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki • 3 jajka • 3/4 szklanki brązowego cukru • 30 dag dyni • 2/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki posiekanych orzechów • 1,5 łyżeczki sody • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.