Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (11:42)

    Chrupiąca ciabata

Przygotowanie ok. 60 minut. Koszt sztuki ok. 1 zł.

Składniki:

50 dag mąki pszennej chlebowej typ 850, 5 dag drożdży, 3 łyżki mleka, 1/4 łyżeczki miodu, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1 i 1/2 łyżeczki soli.

Reklama

Do dużej podgrzanej miski włóż połowę drożdży, wlej 150 ml letniej wody, letnie mleko, dodaj miód. Rozmieszaj wszystko na gładko.

Następnie dodaj szklankę mąki i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe drożdże rozmieszaj w 250 ml wody i wraz z oliwą dolej do zaczynu w misce. Wymieszaj, dosyp mąkę i sól, wyrabiaj drewnianą łyżką co najmniej 5 minut.

Ciasto powinno być luźne, ale elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż ciasto potroi objętość). Wyrośnięte ciasto ostrożnie podziel szpatułką na dwie części. Rękami obsypanymi mąką delikatnie uformuj podłużne bochenki.

Spłaszcz wierzch i lekko posyp mąką. Przełóż na blachę i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w 220°C około 15 minut i następne 15 minut w 160°C.

Nasza rada

Ciabatki wyłożone na blachę możesz posypać ziarnem sezamowym i dopiero potem lekko oprószyć mąką.

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.