Reklama
  • Czwartek, 21 kwietnia 2016 (08:05)

    Chrupiący chleb z domowej piekarni

Składniki na 1 bochenek (ok. 15 kromek): 45 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, trochę mąki do oprószenia pergaminu oraz rąk, ew. pestki słonecznika, suszone zioła albo gałka muszkatołowa.

1 Drożdże rozpuść w 350 ml ciepłej wody. Do miseczki przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i ew. dodatkami smakowymi.

Reklama

2 Do miseczki z mąką wlej wodę z drożdżami. Składniki wyrabiaj rękoma, aż zaczną pojawiać się pecherzyki powietrza, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Kiedy zacznie ono odchodzić od rąk, przykryj miseczkę lnianą ściereczką i odstaw na ok. 18 godzin w miejsce o pokojowej temperaturze. W tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość.

3 Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć rękoma oprószonymi mąką. Przygotuj duży kawałek pergaminu. Oprósz go lekko mąką i ułóż na nim ciasto. Uformuj okrągły bochenek. Przełóż go wraz z papierem do żaroodpornej okrągłej formy (najlepiej szklanej albo ceramicznej). Naczynie przykryj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st.

4 Chleb wstaw do piekarnika, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. Naczynie odkryj, piecz chleb kolejne 30 minut.

Na kilka minut przed końcem pieczenia bochenek posmaruj wodą wymieszaną z solą. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i rumiana. Dodatkowo chleb możesz posypać makiem, czarnuszką lub ziarenkami sezamu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:chleb | piekarnik

Zobacz również

  • Składniki na ok. 12 porcji: Na zaczyn: 7 g świeżych drożdży, 200 ml letniej wody, 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750). Na ciasto: 7 g świeżych drożdży, 2 łyżki letniego mleka, 200 ml letniej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.