Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (13:00)

    Ciabata na drożdżach

Zaczyn: 15 g świeżych drożdży • 17,5 dag mąki pszennej typ 550 • 200 ml wody. Ciasto: 35 dag mąki pszennej typ 550 • 10 g świeżych drożdży • 200 ml wody • 2 łyżki mleka • 2 łyżki oliwy • sól.

1 Przygotuj zaczyn. Mąkę przesiej. Drożdże wymieszaj z wodą, dodaj do mąki. Odstaw na 12 godzin. Po tym czasie drożdże rozprowadź z mlekiem, dodaj do zaczynu, wlej wodę, oliwę, mąkę i sól, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godz.

Reklama

2 Ciasto rozciągnij na prostokąt, odstaw na 20 min. Piecz w temp. 220° C przez 30 min.

CZAS: około 3 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:ciasto | ciabata | drożdże | ciast | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.