Reklama
  • Poniedziałek, 2 marca 2015 (08:00)

    Ciabata z żurawiną i rozmarynem

Składniki: 14 dag mąki pszennej typ 480, półtora dag świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 i pół łyżki suszonej żurawiny, 4 gałązki świeżego rozmarynu, oliwa do posmarowania.

Reklama

1. Na stolnicę lub do miski wsyp przesianą mąkę, wlewaj stopniowo 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, mieszając. Wsyp łyżeczkę soli i cukru, wkrusz drożdże. Zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Uformuj kulę, posmaruj oliwą. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić objętość).

2. Suszoną żurawinę zalej wodą, odciśnij. Dodaj do wyrośniętego ciasta, ponownie zagnieć. Ciasto podziel na pół, uformuj dwa wałki. Przez środek każdego zrób nacięcie.

W środek włóż gałązki rozmarynu. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw na kilka minut. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piecz 30 minut.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:ciabata

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.