Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (08:05)

    Ciabatta - prosty przepis

Składniki: 2 szklanki letniej wody, 10 g drożdży, 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 750), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oliwy

1. W misce wymieszaj drożdże ze 100 ml wody. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Wyrabiaj 5-6 minut (lepiej rękami, ciasto będzie luźniejsze).

Reklama

3. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.

4. Arkusz papieru do pieczenia obsyp dokładnie mąką pszenną. Przelej połowę ciasta na papier i trzymając za rogi, poruszaj arkuszem raz w jedną stronę, raz w drugą, aby ciasto okleiło się mąką i powstał zgrabny podłużny bochenek. Przełóż ciasto na blachę. Przygotuj tak samo drugi bochenek. Przykryj chleby folią (lub ściereczką) i odstaw na godzinę.

5. Rozgrzej piekarnik do 250 st. C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 20-25 minut. Upieczone ciabatty wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę, aby ostygły.

✓ 2 bochenki • przygotowanie: 4 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 25 min • koszt: 2,5 zł

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.