Reklama
  • Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

    Czosnkowe bułeczki

Składniki na 13 porcji: 170 ml mleka, 2 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 40 dag mąki, 10 dag majonezu, 1 żółtko, 4 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 pęczek koperku, sól

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. W kubeczku przygotuj rozczyn z kilku łyżek ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, pokruszonych świeżych drożdży oraz łyżki cukru. Przykryj kubeczek lnianą ściereczką i odstaw zaczyn na ok. 20 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąką z łyżeczką soli. Dadaj resztę mleka, żółtko i majonez. Starannie wyrób ciasto. Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do składników ciasta.

Reklama

3. Na koniec wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość starannie wymieszaj. Przykry czystą lnianą i ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Gdy wyrobione ciasto podwoi swoją objętość (po około 60 minutach), podziel je na 13 porcji. Z każdej uformuj kulkę. Ułóż je w okrągłej formie do zapiekania, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

5. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut, a potem wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. na złoty kolor (20- -25 minut).

6. Resztę czosnku posiekaj. Koperek umyj, osusz, drobno poszatkuj. Wymieszaj z czosnkiem. Posyp gorące bułeczki i od razu podawaj.

Świat kobiety
Więcej na temat:bułeczki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.