Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (13:05)

    Domowa bagietka z żurawiną

Składniki: pół szklanki mleka l 2 łyżki drożdży, łyżeczka cukru , 25 dag mąki chlebowej, łyżeczka soli, 4 łyżki oliwy, 10 dag żurawiny, 4 łyżki ziaren słonecznika, sól

Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Umytą żurawinę i nasiona słonecznika dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i uformuj bagietki. Ponacinaj je z wierzchu kilkakrotnie.

Reklama

Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C. Wystudzone bagietki podawaj np. z serowym fondue.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.