Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (08:05)

    Jak zrobić zakwas na chleb?

Zacznij wieczorem i codziennie o tej samej porze dokarmiaj zakwas.

1. dzień: W słoiku wymieszaj 3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Przykryj słoik folią i zrób w niej kilka dziurek. Odstaw w nieprzewiewne miejsce.

Reklama

2. dzień: Dodaj 3/4 szklanki tej samej mąki i 1/2 szklanki wody. Wymieszaj.

3. dzień: Dodaj 3/4 szklanki mąki i 1/3 szklanki wody. Wymieszaj i odstaw w chłodniejsze miejsce.

4. dzień: Dodaj 3/4 szklanki mąki i 1/3 szklanki wody, wymieszaj.

5. dzień: Rano z otrzymanego zakwasu przygotuj chleb. Część zakwasu odłóż do lodówki na później.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.