Reklama
  • Czwartek, 21 maja 2015 (08:05)

    Jak zrobić zakwas na chleb?

Zacznij wieczorem i codziennie o tej samej porze dokarmiaj zakwas.

1. dzień: W słoiku wymieszaj 3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody. Przykryj słoik folią i zrób w niej kilka dziurek. Odstaw w nieprzewiewne miejsce.

Reklama

2. dzień: Dodaj 3/4 szklanki tej samej mąki i 1/2 szklanki wody. Wymieszaj.

3. dzień: Dodaj 3/4 szklanki mąki i 1/3 szklanki wody. Wymieszaj i odstaw w chłodniejsze miejsce.

4. dzień: Dodaj 3/4 szklanki mąki i 1/3 szklanki wody, wymieszaj.

5. dzień: Rano z otrzymanego zakwasu przygotuj chleb. Część zakwasu odłóż do lodówki na później.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 6 dag masła, 3 bardzo dojrzałe banany, 1 jajko, sól, 10 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 24 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cytryna, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.