Reklama
  • Piątek, 8 lipca 2016 (14:00)

    Łatwy przepis na domowe bułeczki

Oto przepis na chrupiące, mięciutkie i bardzo zdrowe pieczywo.

Krok 1. 2 dag drożdży rozetrzyj z łyżeczką cukru, odstaw na 10 min. W rondelku rozpuść 5 dag masła, ostudź. Do miski przesiej 2 szkl. mąki pełnoziarnistej (typ 1850) oraz 1/2 szkl. mąki pszennej.

Reklama

Krok 2. Wlej zaczyn, dodaj łyżeczkę soli, 300 ml letniego mleka i masło. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 60 min. Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj zgrabne bułeczki. Ułóż na blasze, po 30 min posmaruj mlekiem i posyp ziarnami. Piecz 25 min w 190 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki • 3 jajka • 3/4 szklanki brązowego cukru • 30 dag dyni • 2/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki posiekanych orzechów • 1,5 łyżeczki sody • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.