Reklama
  • Środa, 23 grudnia 2015 (08:05)

    Makowe bułeczki

Składniki na 35-40 sztuk: 1 kg mąki krupczatki, 3 szklanki mąki tortowej, 15 dag drożdży, 3 szklanki mleka, 5 żółtek, 1 puszka masy makowej, 10 dag masła, 1 szklanka cukru,20 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z pomarańczy, mak i skórka pomarańczowa do dekoracji, 1 jajko do posmarowania

Reklama

1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować. Mąki przesiać, zmieszać, dodać żółtka, rozczyn, ciepłe mleko z cukrem, wlać rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na stolnicy podsypanej mąką i wycinać szklanką kółka. Na środek nakładać po łyżce masy makowej, sklejać i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kłaść sklejeniem do spodu. Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180ºC.

3. Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym na lukier. Polewać nim upieczone, lekko wystudzone bułeczki. Udekorować ziarnami maku i skórką pomarańczową.

Przygotowanie: ok. 60 minut. Ten przepis możesz wykorzystać do upieczenia bułeczek z każdym słodkim nadzieniem, np. z dżemem, serem, jabłkami itp.

Twoje Imperium
Więcej na temat:bułeczki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.