Reklama
  • Środa, 8 lipca 2015 (13:05)

    Marchewkowy chleb ze słonecznikiem

Składniki na 6 porcji: 15 g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru  200 g marchewek  200 g mąki  200 g pełnoziarnistej mąki pszennej  sól  40 g sezamu  50 g pestek dyni  50 g słonecznika  40 g siemienia lnianego  4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Reklama

Drożdże wymieszaj z cukrem i 250 ml letniej wody. Zetrzyj marchewki i wsyp obie przesiane mąki. Dodaj sól oraz połowę mieszanki nasion i wszystko dobrze połącz. Wlej wodę z drożdżami i wyrób gładkie ciasto. Na koniec do składników dolej oliwę.

Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformuj bochenek, obtocz go w reszcie nasion i włóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ponacinaj i posyp nasionami, które spadły podczas umieszczania chleba w blaszce. Całość odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Czas przygotowania: 70 minut. Porcja 486 kcal. Poziom średni.

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.