Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (11:05)

    Migdałowy chleb

Składniki na 20 porcji: 3 dag drożdży, 200 ml mleka, 12 dag cukru kryształu, 5 dag rodzynek, 10 dag migdałów w płatkach, 12 dag masła, 50 dag mąki, 3 żółtka, jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, cukier puder

Reklama

1. Drożdże pokrusz do miski, rozetrzyj z 5 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru kryształu. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Rodzynki przebierz, opłucz i osusz. Część płatków migdałowych odłóż do dekoracji, resztę zrumień na suchej patelni. Masło rozpuść i lekko przestudź.

3. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, resztę mleka i cukru kryształu, cukier waniliowy, rodzynki, zrumienione płatki migdałowe, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy.

4. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieć, uformuj bochenek. Ułóż go na pokrytej pergaminem blasze, pozostaw na 30 minut. Posmaruj jajkiem, obłóż resztą płatków migdałowych. Piecz 45 min w 170 st. Posyp cukrem pudrem.

Czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 70 gr.

Świat kobiety
Więcej na temat:chleb

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.