Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (11:05)

    Miodowy chlebek z sezamem

Składniki na 12 porcji: 32 dag mąki pszennej, 1 op. suszonych drożdży, 7 dag rodzynek, 4 łyżki ziarenek sezamu, 3 łyżki miodu, 50 ml oleju słonecznikowego, 1 jajko, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy

1. Mąkę przesiej do miski. Po środku zrób wgłębienie, wsyp suche drożdże. Wlej 70 ml letniej wody. Całość wymieszaj, odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Reklama

2. Rodzynki przebierz, opłucz i osusz. Włóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki ziaren sezamu, 3 łyżki miodu oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. 3Gdy zaczyn podrośnie, wlej do niego 130 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz 50 ml oleju słonecznikowego. Starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe.

4. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk i ścianek miski, to znaczy że jest gotowe. Nakryj je wówczas czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Podłużną formę do pieczenia (tzw. keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Z wyrośniętego ciasta uformuj podłużny bochenek, przełóż do formy. Odstaw na kolejne 30 minut, aby chlebek wyrósł.

6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Wierzch wyrośniętego chlebka posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp resztą ziarenek sezamowych. Formę wstaw do piekarnika. Piecz chlebek około 40 minut.

Chlebek najlepiej smakuje z masłem i dżemem lub powidłami.

Czas ok. 110 min; porcja – 180 kcal, cena 60 gr.

Świat kobiety
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag ziemniaków • 4 szklanki mąki gryczanej 1 1/2 szklanki mleka • 2 łyżeczki cukru • 4 jaja • 10 dag drożdży • łyżeczka soli • 20 dag ziaren: siemię lniane, pestki z dyni... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.