Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Morelowe bułeczki

Składniki: 3 dag drożdży, 23 dag cukru, 50 dag mąki, 500 ml mleka, 3 jajka, sól, 6 dag masła, 30 dag mielonego maku, 50 dag sera, po 1 op. cukru waniliowego i budyniu, cynamon, 12 moreli lub brzoskwiń, skórka cytrynowa, rum

1. Drożdże utrzyj z 1 dag cukru, odrobiną mąki oraz 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, 4 dag cukru, rozpuszczone masło, ok. 250 ml mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie i zwarte ciasto.

2. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj z makiem, 8 dag cukru i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku cynamonem i rumem. Biały ser (mielony) zmiksuj z 2 żółtkami, proszkiem budyniowym, resztą cukru i łyżeczką skórki cytrynowej.

Reklama

3. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki (lub użyj owoców z puszki). Ciasto podziel na 24 kuleczki. Uformuj bułeczki, spłaszcz je lekko, robiąc wgłębienia. Napełnij je makiem i masą serową, ułóż owoce. Brzegi posmaruj roztrzepanymi białkami. Bułeczki piecz 20 min w temp. 180 st.

24 porcje, czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 14-15 porcji: 4-5 łyżek zakwasu, 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000), 30 dag mąki pszennej, 1 i ½ szklanki pestek słonecznika, 500-600 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.