Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:06)

    Nadziewane bułeczki z ciasta na pizzę

Składniki na 24 porcje: 3,5 szklanki mąki, sól, 1 dag drożdży instant, 1/3 szkl. oleju, 2 jajka, pieprz, 1 puszka kukurydzy, po 10 dag salami i twardego żółtego sera, puszka pomidorów w zalewie, oregano

1. Do miski wsyp przesianą mąkę, drożdże i łyżeczkę soli, wymieszaj. Dodaj szklankę ciepłej wody, olej i 1 jajko. Połącz składniki. Przełóż ciasto na stolnicę, starannie wyrób na gładką i elastyczną masę.

Reklama

2. Wyrobione ciasto na bułeczki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut). W tym czasie kukurydzę odsącz z zalewy, przelej wodą na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Salami pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój. Pomidory z puszki zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

3. Z wyrośniętego ciasta urywaj małe porcje. Każdą rozpłaszcz na stolnicy lub rozwałkuj tak, by powstały małe placuszki. Posmaruj je gęstym sosem pomidorowym. Na środku każdego placuszka ułóż porcję osączonej kukurydzy, pokrojonego salami oraz żółtego sera.

4. Sklejaj placuszki, formując małe bułeczki. Ułóż je obok siebie w okrągłej formie (miejscem sklejenia do dołu). Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 200 stopni 15-20 minut. Podawaj z dowolnym sosem, np. z majonezu.

Czas ok. 60 min; porcja – 120 kcal, cena 80 gr.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 10 dag cukru trzcinowego, 1 duży batat, 100 ml kefiru, 18 dag mąki, 4 łyżeczki sody, po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu, olej, cukier wanil., lukier, kandyzowany imbir więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.