Reklama
  • Wtorek, 26 marca 2013 (11:45)

    Oliwkowa focaccia

Przygotowanie ok. 45 minut. Koszt porcji ok. 30 gr.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki:

40 dag mąki pszennej, 7 dag drożdży, 1 i 1/3 szklanki mleka, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 dag oliwek zielonych lub czarnych, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej, rozmaryn i tymianek do posypania.

Reklama

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Makę przesiej, dodaj sól, wyrośnięty zaczyn i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, następnie przełóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniataj jeszcze około minuty. Następnie rozwałkuj i wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą. Ponownie przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj je oliwą i rozgniecionym czosnkiem.

Trzonkiem drewnianej łyżki zrób na cieście regularne zagłębienia, powkładaj w nie oliwki, oprósz ciasto ziołami i solą morską. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 220°C około 20 minut.

Nasza rada

Równie smakowita jest focaccia z suszonymi pomidorami lub w wersji pikantnej (do ciasta dodajemy łyżkę zmiażdżonych ziaren kolorowego pieprzu).

Zobacz również

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.