Reklama
  • Czwartek, 31 marca 2016 (14:05)

    Pieczenie chleba. To nie jest trudne!

Wystarczy dobra mąka i trochę cierpliwości, by upiec chrupiący, domowy bochenek.

Jak zrobić zakwas?

Potrzebna będzie mąka żytnia i woda. Do naczynia, np. wysokiego słoika wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy. n Nakarm zakwas. Po około 24 godzinach dodaj 1/3 szklanki mąki i 1/3 szklanki wody i znów wszystko wymieszaj. Powtarzaj to przez kilka dni.

Jak poznać, że jest gotowy? Zwykle można użyć zakwasu po około tygodniu regularnego karmienia. Na gotowym zakwasie powinny pojawić się bąbelki. Ma też charakterystyczny delikatnie kwaśny zapach. Pamiętajmy by trzymać go w lodówce i raz na parę dni dokarmić wodą i mąką w równych proporcjach.

Reklama

Zakwas albo drożdże. Możesz przygotować ciasto chlebowe na bazie drożdży lub zakwasu. Przygotowanie tego ostatniego trochę trwa, drożdże natomiast dostępne są w każdym sklepie. Jednak wytrawni piekarze uważają, że chleb przygotowany na drożdżach jest bardziej pracochłonny.

Masa chlebowa wyrasta. Często wręcz podwaja swoją objętość. Trzeba o tym pamiętać, gdy nakładamy ciasto to form. Najlepsze są podłużne keksówki. Jeśli forma będzie zbyt szeroka, chleb nie wyrośnie. n Pieczenie chleba zaplanuj na wieczór. Gdy zaczniesz o godzinie 22, około godziny 8 rano będziesz mogła rozpocząć pieczenie. Ciasto chlebowe potrzebuje bowiem około 10 godzin, by wyrosnąć.

Jest świeży przez 1,5 tygodnia. Szczególnie chleb pieczony na zakwasie. Będzie świeży jeszcze dłużej, jeśli zawiniemy go w wilgotną ściereczkę lub będziemy przechowywać w lodówce.

Jaką wybrać mąkę

Pszenna. Im wyższy typ, tym bardziej zwarte pieczywo. Typ 750 to tak zwana mąka chlebowa, 1400 – sitkowa, a 1850 graham. Najlepsze do tradycyjnego chleba na zakwasie, oznaczone są zaś jako typ 2000 (razowa i śrutowa chlebowa) oraz 3000 (z pełnego przemiału).

Żytnia. Typów 650 i 720 (pytlowa) można używać do przygotowywania bułek. Wyższe typy mąki żytniej, w tym np.: 800, 950, 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka) czy 2000 (razowa), to przede wszystkim mąki chlebowe.

Automaty do chleba

Maszyna przydaje się, gdy przygotowujesz chleb często. Do okazyjnego pieczenia wystarczy piekarnik.

Pomoże przy wyrabianiu. Niekoniecznie trzeba w nim piec. Można wykorzystać go jedynie do wyrabiania ciasta, także zwykłego drożdżowego.

Ważna jest moc. Im wyższa, tym jest szybciej.

Takie jest życie
Więcej na temat:pieczenie | 'Masa' | "Masa" | maszyna | automaty | Masa | Nie | | wa | mo | piekło | Piekło | pieczeń

Zobacz również

  • Składniki na ok. 16 porcji: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na zaczyn: 3 dag zakwasu, 14 dag mąki żytniej (typ 720), 17 dag wody. Na... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.