Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (11:05)

    Przepis na chleb

Składniki na 24 kromki: 25 dag mąki pszennej chlebowej typ 1050, 25 dag mąki pszennej luksusowej typ 550, 2 czubate łyżeczki soli, 250 ml mleka, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, kminek

1. Mleko lekko podgrzej. Odmierz 100 ml ciepłego mleka. Wkrusz do niego drożdże. Domieszaj cukier i tyle mąki luksusowej, by powstał dosyć gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 15 minut.

Reklama

2. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Odsyp ok. 1/2 łyżeczki soli, resztę dodaj do składników w miseczce. Wsyp trochę kminku. Dolej pozostałe mleko i ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, odstaw w ciepłe miejsce na 35–45 minut.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 kule – mniejszą i większą. Ułóż je jedna na drugiej. Do mniejszej kuli przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno przyciśnij, by powstał głęboki rowek. Chleb odstaw jeszcze na 45 minut.

Jajko wymieszaj z odłożoną solą i łyżeczką wody. Posmaruj tym wierzch bochenka. Piecz go 35-45 minut w temp. 200 st.

Zachowuje świeżość nawet przez 5 dni.

Przygotowanie ok. 75 min

Wyrastanie: ok. 105 min

1 kromka ok. 80 kcal

Ok. 10 gr za kromkę

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:przepis na chleb | przepis | jaja | chleb | przepisy

Zobacz również

  • Składniki: 1-2 żółte cebule, masło, 40 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 7 dag suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.