Reklama
  • Wtorek, 15 listopada 2016 (13:05)

    Przepis na chleb bezglutenowy

Potrzebujemy: 250 g mąki kukurydzianej, 150 g mąki ryżowej, 100 g mąki gryczanej, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki nasion siemienia lnianego, 2 łyżki ziaren słonecznika, ½ łyżki sezamu, ¾ łyżki soli, łyżkę cukru, 600 ml lekko ciepłej wody.

Suche składniki i drożdże dokła dnie mieszamy. Dolewamy wodę, mieszamy, aż nie będzie grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok. 30 min. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min.

Reklama

Pieczemy w temp. 220ºC ok. 60 min. Mąkę kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną. Chleb będzie wtedy pulchniejszy.

Można dodać dowolne pestki, nasiona czy posiekane orzechy. Chleb bezglutenowy szybko wysycha, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 15-16 porcji: 70 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750), 2 łyżeczki soli, 3 dag masła, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniego mleka, 300 ml letniej wody. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.